Apeldoorn verbindt heden en verleden op Bevrijdingsdag 2021

Op woensdag 5 mei vierde Apeldoorn de Nationale Bevrijdingsdag. Dit jaar zonder festivals maar wel door middel van een unieke Apeldoorn Remembers film. Een digitale ode aan 76 jaar vrijheid. Opgenomen zonder publiek maar daardoor treffend en impactvol door de leegte en stilte.

Apeldoorn Remembers

De Apeldoorn Remembers film van drie minuten laat historische beelden zien maar ook hedendaagse kunstvormingen van vrijheid. Centraal in de film staat de route van de nieuwe audiotour Canadian Walk. Dezelfde route waar de Canadese bevrijders tot 2015 zijn onthaald in Apeldoorn. Het middelpunt is de Grote Kerk die op spectaculaire wijze in beeld is gebracht en heden en verleden met elkaar verbindt. De korte film is te zien op het YouTube kanaal van Uitinapeldoorn.

Canadian Walk

De gratis audiotour Canadian Walk is opgezet als eerbetoon aan onze bevrijders en vertelt 26 persoonlijke verhalen van de Apeldoornse bevrijding door de Canadezen op 17 april 1945. Op de route liggen 26 Maple leaf tegels die je kunt scannen om zo de persoonlijke belevenissen van Canadese soldaten en Apeldoornse verzetsstrijders te beluisteren. Aan het einde van de tour kun je als eerbetoon aan de Canadese bevrijders een virtuele kaars achterlaten op het eerbetoonveld en deze delen op je Facebook-pagina. De Canadian Walk is gratis te downloaden in Google Play en de App Store.

De film Apeldoorn Remembers en de audiotour Canadian Walk zijn een productie van Apeldoorn Partners en zijn mede mogelijk gemaakt door Veluwe Remembers, vfonds en gemeente Apeldoorn.