Evenementen 2022 – wat kan Apeldoorn verwachten?

Een kalender met een royaal aanbod

Na een turbulente periode van COVID-19 en economische onzekerheden is er weer vrij baan voor evenementen en concerten. Het evenementenprogramma in Apeldoorn ontwikkelt zich in 2022 tot een groen en royaal aanbod met meer aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid. Met ruim 135 evenementen op de voorlopige jaarkalender wordt bewezen dat de Apeldoornse evenementensector er vertrouwen in heeft. Jos van Laar, organisator van de Brocante markt afgelopen weekend in Zwitsal: “Ook in coronatijd hebben wij niet stil gezeten, maar deze versoepeling geeft zoveel meer vrijheid en plezier voor zowel bezoekers als organisatie”.

Theater op 't Zand Kootwijkerzand

Na afwezigheid van drie jaar keert Theater op ’t Zand weer terug op het Kootwijkerzand

Vaste waarden versus nieuwkomers

Naast vaste evenementen, zoals het Drakenbootfestival en de Vierdaagse van Apeldoorn, vinden ook dit jaar een aantal eenmalige evenementen plaats, waaronder het WK Volleybal Vrouwen in oktober. In aanloop naar dit internationale event vinden een aantal side-events plaats, waaronder het World Street Painting festival deze zomer in de binnenstad met 7 internationale kunstwerken. Het tweedaagse festival Maaiveld, dat in 2021 niet kon plaatsvinden door corona, trapt met Hemelvaart af met een divers cultureel programma.

Vrijheid

Het thema vrijheid is actueler dan ooit. Op koopzondag 1 mei vindt het nieuwe evenement Freedom Ride plaats. Fietsliefhebbers, militairen, veteranen en politiemensen ontmoeten elkaar tijdens deze fietstoertocht, die diverse plekken aandoet die te maken hebben met het thema vrijheid. Het Bevrijdingsfestival keert in ingetogen vorm terug op 5 mei op het Zwitsalterrein.

Focus op koninklijk jaar

Apeldoorn staat dit jaar in het thema ‘koninklijk’ met de heropening van Paleis Het Loo. Diverse evenementen sluiten hier ook op aan, waaronder het winterfestival in de binnenstad, waar koninklijke verhalen op creatieve wijze tot leven komen.

Groene oase

In verschillende parken worden dit jaar diverse activiteiten georganiseerd, waaronder het Zeepkistenracefestival in het Orderbos op Hemelvaartsdag. Het bestaande concept wordt uitgebreid met nieuwe activiteiten en een camping. In juli is het Orderbos het vertrekpunt van de groenste Vierdaagse van Nederland. Doordat het nu ook mogelijk is om 1, 2 of 3 dagen deel te nemen met verschillende afstanden, worden nieuwe doelgroepen aangetrokken. Stadspark Berg & Bos heeft het Openlucht Filmfestival in augustus en festival Roots in the Woods in de herfstvakantie op de planning staan. Op het grootste stuifzandgebied van Europa, het Kootwijkerzand, herrijst halverwege juli het festival Theater op ’t Zand waar muziek, dans, theater en kunst de hoofdrol spelen.

Evenementen in de Apeldoornse binnenstad

De binnenstad biedt een gevarieerd programma van Koningsdag tot Langste Platenmarkt op 2e Pinksterdag. Nieuw op de kalender is een groots driedaags wielerevenement eind september waar het horeca-evenement ‘De Nacht van Apeldoorn’ onderdeel van is. Met dit evenement worden stad en buitengebied aan elkaar verbonden door middel van unieke fietsroutes en fietsevents.

Rondom de stad

De dorpen pakken deze zomer uit met een breed scala aan evenementen. Van het grootste stoomtreinfestival van Nederland in Beekbergen tot de Loense Moandag in Loenen. Ook het internationaal Paardenspektakel en de Brocante Markt bij het Fordmuseum in Beekbergen staan op de agenda.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (onder voorbehoud van wijzigingen en/of afgelastingen) op www.uitinapeldoorn.nl