Oplevering historische verhalen van de ondernemers

Beleef erfgoed

Apeldoorn kent een rijke geschiedenis die deze stad, de omliggende dorpen en de natuurlijke omgeving haar prachtige identiteit geeft. De geschiedenis van Apeldoorn is tot op de dag van vandaag voelbaar en merkbaar in verhalen, archieven, objecten, plekken, gebouwen, landschap, historische figuren en de mensen die nu de inwoners van Apeldoorn zijn. Apeldoorn Partners en Gemeente Apeldoorn wil erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar maken voor onze bezoekers. Hierdoor is het project het ‘Verhaal van de Ondernemer’ ontstaan, waar een begin mee is gemaakt met de oplevering van de eerste verhalen. Het ‘Verhaal van de Ondernemer’ is onderdeel van het Grote Verhaal van Apeldoorn. Opdat er nog vele bijzondere verhalen van Apeldoorn zullen volgen! 

Oplevering Historisch verhaal van de ondernemer - Beleef erfgoed

Oplevering Historisch verhaal van de ondernemer – Beleef erfgoed

Oplevering Verhalen Apeldoorn

Deze historische verhalen van de ondernemers zijn inmiddels opgeleverd:

Deze ondernemers ontvingen van ons:

  • Het historische verhaal van die locatie (geschreven door Carmen Luttikhuis).
  • Bijpassend (historisch) beeldmateriaal.
  • Quotes en links naar interessant erfgoed in de omgeving
  • Een QR-code die linkt naar de pagina op www.geheugenvanapeldoorn.nl. Zo kan het verhaal ook gedeeld worden met bezoekers / gasten.
  • Een toolkit om het verhaal zowel on- als offline te delen / zichtbaar te maken.

Oplevering Verhalen Apeldoorn Binnenstad

Alle historische verhalen van de binnenstad zijn hier te lezen.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

Om de rijkdom en inspiratie uit het verleden ook in het heden een plek te geven, is het Grote Verhaal van Apeldoorn in tien historische thema’s en verhaallijnen samengebracht. Zo maken we onze geschiedenis tastbaar.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn is ontstaan na een voorstel aan CODA van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) om een integrale erfgoedbenadering te ontwikkelen. CODA heeft die opdracht, in samenwerking met het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), de vakgroep Cultuur & Erfgoed van de gemeente en met inwoners van Apeldoorn, vorm en inhoud gegeven. Met het Grote Verhaal van Apeldoorn is het erfgoed van Apeldoorn samengevat in tien specifieke thema’s rondom één centraal thema: het Veluws Landschap.

De 10 thema’s van het Veluws landschap zijn:

  1.  Jagers: Jagers-verzamelaars in het landschap
  2. Boeren: Van prehistorische grafheuvels tot aan nu
  3. Industrie: Bedrijvigheid in ijzer, watermolens en langs het kanaal
  4. Water: Pingoruïnes, beken, sprengen, weteringen en het kanaal
  5. Oranje: De invloed van Paleis Het Loo op Apeldoorn
  6. Kruispunt: Apeldoorn als knooppunt en ontmoetingsplek
  7. Dorp: Het dorps karakter van Apeldoorn en de elf dorpen
  8. Veilig: Oorlog, vrede en veiligheid
  9. Stad: De groeispurten van Apeldoorn tot stad
  10. Groen: Recreatie en zorg in het groen

Het Grote Verhaal van Apeldoorn is hiermee een manier geworden om onze geschiedenis te ordenen en behapbaar te maken. De historische paviljoens in CODA zullen op basis van deze ordening ingericht worden en er is een website in de maak. De gemeente stimuleert daarnaast om dit verhaal ook buiten beter zichtbaar te maken. Via het Erfgoedfonds zal per 1 januari 2022 een subsidieregeling starten waarin inwoners en verenigingen voor een erfgoedverbeelding een bijdrage vanuit de gemeente kunnen krijgen.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn kent ook deelprojecten. Denk bijvoorbeeld aan het kinderboek ‘Lang geleden in Apeldoorn’ dat Nanda Roep heeft geschreven en dat prachtig is geïllustreerd door Hélène Jorna. Dit boek verscheen vorig jaar tijdens de kinderboekenweek, dat toen het geschiedenisthema ‘En toen?!’ had.

Onderzoek het (historische) verhaal van jouw locatie

Ben jij benieuwd welk (historische) verhaal jij met jouw bezoekers kunt delen over jouw locatie? Wij onderzoeken en schrijven het graag voor je! Lees meer over het project en / of neem contact op met Mirjam Bosch voor meer informatie.

Dit project wordt gefinancierd door Apeldoorn Partners, Gemeente Apeldoorn en een eigen bijdrage van € 190 (exclusief BTW). In ruil hiervoor krijg jij ook bovengenoemd materiaal voor / over jouw locatie.