Veluwe krijgt een uitgebreid routenetwerk!

Een dynamisch routenetwerk met bestaande paden, in lijn met de Veluwse gebiedsprogramma’s

Een groot aantal kilometer aan routes op de Veluwe wordt de komende jaren met elkaar verbonden. Wandelaars, ruiters, menners en mountainbikers profiteren zo van een routenetwerk met meer dan vierduizend kilometer aan routes. Ook verbetert Routebureau Veluwe het bestaande fietsnetwerk. In 2024 heeft de Veluwe dan een routenetwerk met circa zevenduizend kilometer op de teller. Bestuurders op de Veluwe schoten de aanleg van de nieuwe routenetwerken maandag 6 december van start.

Wandellang - Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Bij het omvangrijke project staat kwaliteit voorop. De nieuwe routes zijn mooi en uitdagend voor bewoners en bezoekers van de Veluwe, verbinden de verschillende regio’s en passen binnen de recreatiezonering. Ook ontzien ze de kwetsbare natuur. Nieuwe routenetwerken komen op bestaande paden en aantrekkelijke routes leiden de recreatiedruk in goede banen. Ze dragen bovendien bij aan de lokale economie en de profilering van de Veluwe.

Routebureau Veluwe

Routebureau Veluwe is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De organisatie verzorgt de aanleg en het beheer en onderhoud. Dat geldt voor de borden, palen en andere bewegwijzering en het digitale databeheer. Steeds meer recreanten gebruiken immers routeplanners en apps.

Belangrijke financiers

Omdat het Routebureau Veluwe sinds half oktober zelfstandig is, maakt het makkelijker afspraken met gemeenten en grondeigenaren. Dat zijn belangrijke partners en financiers bij het vernieuwen van de routenetwerken. Ook de provincie levert een forse bijdrage. Gelderland neemt de komende jaren de helft van de project- en aanlegkosten voor haar rekening.
Vanuit Apeldoorn Partners is het Toeristisch Platform Apeldoorn (TPA) gesprekspartner voor het routebureau in samenwerking met de gemeente Apeldoorn. TPA draagt bij aan de route-ontwikkeling voor het ruiterknooppuntennetwerk en het nieuwe wandelknooppuntennetwerk.

Veluwe op 1

Voor de provincie, gemeenten, terrein beherende organisaties en bedrijven speelt het Routebureau Veluwe een belangrijke rol in de Agenda “Veluwe op 1”. Ruim veertig organisaties werken hierin samen aan één ambitie: in 2030 is de Veluwe een voorbeeldregio in het verbeteren van de biodiversiteit en het verduurzamen van toerisme.

Verder op de planning de komende periode

Wandelnetwerk Veluwe

 • Aanleg Apeldoorn Zuid-West
 • Aanleg Ermelo – Putten – Harderwijk
 • Aanleg Veluwezoom
 • Voorbereiding buitengebieden Apeldoorn en Barneveld
 • Voorbereiding Nunspeet
 • Voorbereiding Epe, Heerde en Hattem

Fietsnetwerk Veluwe

 • Algehele kwaliteitsupgrade met meer focus op beleving

Ruiter- en Mennetwerk Veluwe

 • Afronding Ruiter- en Mennetwerk Midden-Veluwe
 • Vervolg aanleg Ruiter- en Mennetwerk Noord-Veluwe (Ermelo, Nunspeet, Harderwijk en Putten gereed)
 • Voorbereiding en aanleg Epe, Heerde Hattem, Oldebroek en Elburg

Mountainbikenetwerk Veluwe

 • Inventarisatie MTB-routes Apeldoorn, Heerde, Hattem
 • Codering mountainbikeroutes en koppeling met Landelijke Meldkamer.